Thursday 18 July 2013

Murtabak MINI

Salam ramadhan buat teman-teman...especially staff members kat SKKR..adinda2 yg minat `bersilat` kat dapur tu yg rajin minta ilmu memasak dari kak pah ...hihi..bukannya pandai sangat tapi sebenarnya `pandai` hentam kromo dalam soal memasak..asal ada benda kat fridge..belasah jer lah..
Apa yang penting `penghuni` kat rumah ni cakap ermm...sedapnya..nanti masak lagi...so sori la kalau resepinya macam `merapu ` jer

Kulit Murtabak (kulit popia segera )
Inti:
      Ayam / daging kisar atau udang pun boleh
      Kentang (ikut suka nak buat berapa banyak..ikut penghuni rumah)
      Lada hitam (1/2 sdb)
      Bawang besar  1@ 2 biji..ikut suka (potong kiub)
      Sedikit sos tiram
Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan ayam atau daging kisar atau udang cincang. Bila dah masak sedikit masukkan kentang potong kiub dan sedikit air, Masukkan lada hitam dan sos tiram serta sedikit garam....hingga empuk. dan sedikit kering,..biarkan sejuk seketika.
Sementara itu pukul telur sebyk 3 biji,rempah kari 1 sdb dan sedikit perasa...hingga kembang...masukkan inti di atas...kacau perlahan...boleh letakkan di atas kulit popia dan lipat menjadi seperti murtabak...
Goreng minyak sedikit atas Pan ..alih atas dan bawah..hingga masak...
Selamat mencuba...sekali rasa pasti nak lagi...cer try...heheh...

No comments:

Post a Comment