Friday 19 July 2013

Nasi bubur @ bubur arab @bubur lambuk ???

Bila makan bubur lambuk selalu teringat arwah ayahanda Hj Abdul Manaf....febret ayahanda...lani dah jadi febret warisan turun temurun hingga ke cucu..... Mek Izzati yg duk kat Kelate dah calling2 nak makan bubur nasi yg selalu mama buat.... sabo naa..kalau dah duk merantau tu kena terima hakikat tak dapat mkn `hasil air tangan mama ` selalu..nak buat gena..ada perkara yg perlu kita korbankan atau `say bye-bye` bila inginkan kejayaan dlm hidup...`sacrificed`...tak pe lah..itu cuma small things dlm hidup kita byk lagi perkara yg menjadi priority dlm perjuangan hidup as a student...tak kan selama2nya nak duk bwh k----k mama...hehehe...

Nak buat nasi bubur atau bubur lambuk bukan susah kata mak...dulu bila mak ajar masak kat dapur selalu mak akan membebel dulu..`ala masak bukan nyer susah..pejam mata pun boleh buat.(ye ke,..tak ker nanti terpegang periuk panas sbb mata tu pejam...hehe..mak ...)`..yg  penting kata mak deria rasa masin..manis..masam mesti sensitif kat lidah tu..lama2 tangan tau dah nak genggam garam ke..gula ke..atau asam ke..betul juga kata org-org tua...kan ker diaorg mkn garam dulu...yg tua dihormati..yg muda disayangi..tapi ada sorang member ckp yg muda `dilanyak`..awat tuh..jgn lepas geram bulan pose nih...luah perasaan okay...

Nih nak sharing resepi dgn `member yg muda`...sbb deme rajin duk tanya..tak larat mulut ni nak rewind selalu tambah2 bula pose..so hari ni ada masa skit..
Bahan2:
Beras 2 genggam ((utk 4 org makan)
Daging sedikit (lebih kurang sepenumbuk)
Udang besar (sepiring)
serai 2 btg
seketul halia
semangkuk santan
Bawang besar(1 labu)
bunga lawang
kulit kayu manis
sedikit garam
daun sup/ daun bawang
Cara2:
Rebus beras dgn daging yg dipotong kecil hingga beras kembang...ketuk serai dan halia..masukkan kedlm nasi 
yg dah kembang...tumis bawang besar potong bersama bunga lawang n kulit kayu manis hingga naik bau...masukkan udang besar dan goreng hingga sedikit kuning..masukkan santan dalam nasi yg dah kembang n masukkan bhn tumis darat dlm periuk nasi...biarkan hingga mendidih dan masukkan daum sup n daun bwg..
Dah boleh di hidang..mkn bersama dendeng atau sambal kering ikan bilis....boleh jgk dgn lobak masin yg dah ditumis dgn bwg dan cili...
selamat berbuka...


No comments:

Post a Comment